Welke camera raad jij aan als beginner? Wat is een goeie camera prijs/kwaliteit?
Het zijn de vragen die ik het vaakst krijg achter de schermen. Hoog tijd dus om alles eens mooi op te lijsten in een blogartikel.
Om te beginnen een dikke, vette disclaimer. Ik ben professioneel fotograaf maar helemaal geen camerageek. Mijn voorkeuren hebben zich gevormd naar hoe en wat ik wil fotograferen. Mijn voorkeur is niet dé waarheid. Wat ik fantastisch vind, kan voor jou niet werken.
Je zal dus goed vooraf moeten inschatten wie jij bent als fotograaf en van daaruit een keuze maken.
Ik hoop dat dit blogartikel je wat richting kan geven in de overweldigende zee van camera’s, materiaal en mogelijkheden.
Om het overzichtelijk te houden ga ik mijn aankooptips in drie delen opdelen.
Deze week lees je alles over welke camera je nu best koopt.
Volgende week doe ik hetzelfde voor welke lenzen nu het aankopen waard zijn en waar je op moet letten.
De laatste week deel ik wat aanraders met betrekking tot de extra’s: statief, handigheidjes, cameratassen.
Welke camera koop ik best?
Deze vraag kan je pas beantwoorden als je eerst enkele andere vragen kan beantwoorden.
Welke soort camera past bij mij?
Of anders gesteld: Ben ik bereid om een grote camera mee te sleuren?
Er zijn drie grote categorieën onder de camera’s: compacte camera’s, spiegelreflexcamera’s, systeemcamera’s.
Compacte camera’s
Compacte camera’s zijn… compact. Ze hebben meestal een lens die je niet meer kan veranderen. Je koopt dus je camera en lens in één en je bent gebonden aan die lens voor de rest van de levensduur van de camera.
Het voordeel is dat je ze echt gewoon in je jaszak of handtas kan stoppen en dat de kwaliteit net wat beter is dan die van je smartphone (je kan bijvoorbeeld meer inzoomen). Ze zijn ook relatief goedkoop.
Het nadeel is dat je minder creatief kan fotograferen en dat je al snel tegen de grenzen van het mogelijke zal botsen.
Ik vind de voordelen van zulke camera’s weinig opwegen tegen wat ik kan met mijn smartphone, die ook in mijn handtas past.
Tegenwoordig bestaan er ook camera’s waar je wel de lenzen van kan verwisselen, maar het aanbod blijft erg beperkt.
Spiegelreflexcamera’s
Een spiegelreflexcamera of DSLR heeft, zoals de naam al verklapt, een spiegel. Dat wil zeggen dat wanneer je door de zoeker kijkt het echte beeld ziet zoals je het gaat fotograferen. De spiegel zorgt ervoor dat dit kan.
Die spiegel vraagt natuurlijk wel wat plaats in je camera, waardoor deze camera’s veel groter en zwaarder zijn.
Je hoeft bij een spiegelreflexcamera natuurlijk niet altijd door de zoeker te kijken om een foto te kunnen maken. Je kan de spiegel ook gewoon opklappen en fotograferen via het scherm achteraan op de camera.
Spiegelreflexcamera’s laten je toe andere lenzen te gebruiken. Je koopt dus een camerabody (al dan niet in een pakket met een standaard kit-lens) en je kan zelf beslissen welke lenzen je daarvoor wil kopen. Dit geeft enorm veel opties naar creativiteit toe!
Systeemcamera’s
Kort gezegd kan je stellen dat een systeemcamera hetzelfde is als een spiegelreflexcamera alleen zit er hier geen spiegel in.
Je fotografeert dus altijd van een digitaal beeld op een scherm. Net zoals je de spiegel zou opklappen van een spiegelreflexcamera en je afgaat op het beeld achteraan op het scherm van je camera.
Veel systeemcamera’s hebben ook een zoeker waar je door kan kijken met je oog, maar wat je daar ziet, is geen echt beeld, maar een digitale projectie van wat je gaat fotograferen.
Het voordeel van een systeemcamera is dat ze alles kunnen wat een spiegelreflexcamera (ook lenzen verwisselen) kan, maar alleen net wat compacter doordat ze geen spiegel hebben.
Het nadeel is dat ze net wat duurder zijn dan hun spiegelbroertjes en vaak ook net wat slijtiger op batterijduur. Een digitaal beeld creëren vraagt nu eenmaal meer batterij dan gewoon door de zoeker kijken, de werkelijkheid met je eigen ogen zien en op de ontspanknop duwen. Een paar reservebatterijen kopen is dus wel een must.
Nu je een duidelijker beeld hebt over de grote groepen camera’s in cameralandschap, is het tijd voor de volgende vraag.
Hoeveel geld wil je spenderen aan je camera?
Wat bepaalt het prijsverschil?
Je hebt camera’s in alle prijscategorieën. Van instapmodellen tot professionele toestellen en alles daartussen. De prijsverschillen daartussen worden bepaald door:
- de grootte van de sensor (crop of fullframe)
- het aantal scherpstelpunten
- het merk
- het gemak van bediening
- filmkwaliteit
- het aantal megapixels
- specs en nice-to-have details die een amateurfotograaf nooit zal gebruiken
Je hebt spiegelreflex en systeemcamera’s van enkele honderden euro’s tot enkele duizenden euro’s. Waar zit het verschil?
De grootte van de sensor.
De sensor is de plek waar je digitale foto op gemaakt wordt. Dat is de duurste technologie die je in camera zit en bepaalt dus heel erg de prijs van je camera.
Je hebt de keuze uit een cropsensor (APS-C) of een full frame. Een full frame wordt meestal pas gekocht wanneer je echt professioneel bezig bent met fotografie. En zelfs dan nog, is dat geen must.
Voor huis-tuin-en-keukengebruik is een corpsensor meer dan voldoende. In deze gids bespreek ik dan ook enkel camera’s met een cropsensor.
Het aantal scherpstelpunten
De instapmodellen hebben er vaak maar 9. Anderen hebben er 52 of nog meer. Meer scherpstelpunten is handig, maar op zich ook iets waar je perfect rond kan werken.
Daarover leer ik je trouwens alles in mijn online cursus ‘Van Newbie Tot Fotofreak’.
Het merk en design
Je hebt veel cameramerken die inspelen op de vintage look van weleer. Uiteraard kost een mooi design ook net wat meer.
Bekende merken zijn ook wat duurder dan andere. De twee grootste spelers in spiegelreflexcamera’s zijn Canon en Nikon. Voor systeemcamera’s zijn Fujifilm, Panasonic, Olympus en Sony zo wat de bekendste merken. Maar ook Canon en Nikon hebben systeemcamera’s in hun aanbod.
In het geval van een camera ben ik geneigd je te adviseren om er eentje van een bekend merk te kopen. Voor de bekende merken zijn er namelijk veel soorten lenzen te koop, wat je achteraf meer mogelijkheden geeft.
Het bediengemak
Wie op de auto-stand fotografeert, zal hier weinig verschil merken, maar wie zelf de touwtjes in handen wil nemen bij het fotograferen zal bij de wat duurdere modellen op een gemakkelijkere manier instellingen kunnen veranderen.
Bij mijn allereerste camera, moest ik echt in mijn menu mijn iso veranderen. Nu gaat dat bv met 1 knop.
Filmkwaliteit
Persoonlijk is dit van mij voor ondergeschikt belang. Beelden filmen in 4K of niet. Als dit voor jou belangrijk is, kan dit ook doorslaggevend zijn in het bepalen van welke camera je kiest.
Het aantal megapixels
Als het op camera’s aankomt wordt er gegooid met de megapixels. 12 megapixels, 24 megapixels of 48 megapixels of ….
Ik zou zeggen laat megapixels je keuze voor een camera niet bepalen. Tenzij je ambities hebt om je foto op de zijgevel van je huis of een billboard te laten printen.
Meer megapixels is trouwens niet altijd beter. Fouten vallen sneller op wanneer je camera meer megapixels heeft. Minder megapixels is heel wat meer vergevingsgezind en geeft ook minder ruis.
24 megapixels is meer dan voldoende. Je kan je foto’s dan nog perfect laten printen op afmetingen van 1 m x 1,5 m. Ik kan het weten, wat ik deed het.
Specs en nice-to-haves
Vaak wordt er getoverd met woorden, instellingen en features die geweldig klinken, maar die je in de praktijk weinig zal gebruiken. Je moet voor jezelf afwegen of ze die honderden euro’s extra waard zijn.
Welke camera zou ik aankopen volgens een opgelegd budget?
Genoeg theorie. Hoog tijd om wat concrete voorbeelden te geven.
In de categorie tot 500 euro
Twee instapmodellen spiegelreflexcamera’s
De Nikon D3500 met de standaard kitlens is het nieuwere broertje van de camera waar ik mijn fotografiecarrière mee startte.
Canon heeft de EOS 2000D met de standaard kitlens in dezelfde prijscategorie
Instapmodellen systeemcamera’s
In de categorie 500 – 1000 euro
Spiegelreflexcamera’s
Systeemcamera’s
Olympus OM-D E-M10 Mark IV Body Zilver
Fujifilm X-T200 Zilver + kitlens
Rond de 1000 euro en wat meer
Spiegelreflexcamera’s
Systeemcamera’s
Waarmee fotografeer ik?
Zelf begon ik mijn fotografie carrière met een Nikon D3100 de voorloper van nu de D3500. Nadien kocht ik een semi-professioneel toestel de Nikon D7200 (de voorloper van de D7500) en sinds vorig jaar gebruik ik hoofdzakelijk de Nikon Z6 systeemcamera. De D7200 neem ik nog steeds mee als ik klanten shoot. Op de D7200 staat een andere lens, zodat ik tijdens een shoot niet telkens moet wisselen van lens. Dat werkt wat sneller.
Welke toestel heb je nodig om mee te kunnen doen met mijn cursus ‘Van Newbie Tot Fotofreak’?
Elke systeemcamera of spiegelreflexcamera komt in aanmerking. Als je de lenzen kan veranderen zit het meestal goed! Compacte camera’s zijn niet geschikt.
Wil je graag leren fotograferen zonder de automatische stand, zodat ook jij foto’s kan maken die je met veel liefde aan de muur hangt? Check dan hier alle info over de cursus.
Veel fotoplezier!
4 februari 2021
Interessante blogpost / reeks, dankjewel!
Al een tijdje denk ik erover om een nieuwe camera te kopen. Meer dan tien jaar geleden kocht ik een Nikon D90 (DSLR), maar die begint mankementen te vertonen, o.a. moeite met scherpstellen. Vooral het gewicht en de omvang houden me tegen terug voor een DSLR te kiezen, dus mijn voorkeur gaat naar een systeemcamera. Wellicht zijn de lenzen hiervoor anders en niet compatibel? Over Fuji hoorde ik al veel goeie dingen. Ik ga nog een beetje verder reviews zoeken denk ik, en dan eens de knoop doorhakken…
4 februari 2021
Yep. De lenzen zijn anders. Al kan je werken met adapters. Dus je kan eens checken of dat bestaat. Maar vaak ga je de software van je lens dan ook moeten updaten.
Succes met het doorhakken van de knoop. Fuji is inderdaad goed en heeft ook een mooi aanbod aan lenzen.
5 februari 2021
Ik zal nog even wat lezen, maar ook niet te lang wachten met de knoop doorhakken. Zo kan ik sneller weer plezier beleven aan fotograferen (want de camera van mijn / een smartphone heeft veel beperkingen, als je weet wat er allemaal mogelijk is met andere camera’s) :-).