Eieren en bakken lijken wel een gehuwd stel. Je kan amper een bakrecept vinden zonder eieren, wat natuurlijk niet echt handig is als je zoveel mogelijk plantaardig wilt eten. Maar wist je dat het helemaal niet zo moeilijk is om eieren te vervangen? Het is zelfs megasimpel.
Voor elk ei een vervanger
Je kan eieren perfect vervangen in elk gerecht. Belangrijk is wel dat je je eerst afvraagt welke functie het ei heeft in een gerecht. Dient het om te binden, om ingrediënten samen te houden, om luchtiger te maken,…? Wanneer je dat doorhebt, kan je heel gemakkelijk een vervanger vinden voor je eieren. Ik gebruik hiervoor steeds deze website als leidraad.
Zo kan je je eigen plantaardige mayonaise maken zonder ei. Gewoon door het vocht uit een kikkererwtenblik toe te voegen. Te zot voor woorden eigenlijk.
Langzaamaan ben ik meer en meer aan het experimenteren om standaard recepten, plantaardig te maken. Niet alleen voor melk en vetstof zijn er tonnen plantaardige alternatieven, ook voor ei dus.
Ontbijtcake met banaan
Mijn aandacht werd getrokken door het recept van een ontbijtcake met banaan vol met gezonde ingrediënten én zonder suiker. Want believe it or not, hoe lekker vegan brownies en koekjes ook zijn, gezond zijn ze allesbehalve.
Deze ontbijtcake kan je wel in de categorie gezond en voedzaam stoppen en dus besloot ik het recept aan te passen en plantaardig te maken.
De eieren hebben in dit recept de functie om het deeg aan elkaar te laten kleven. In dit geval verving ik de eieren niet door de optie banaan, want bovenop de bananen die er al inzitten, zou het wel heel banaan-ig worden. Aangezien het recept al lijnzaad bevatte, besloot ik elk ei te vervangen door 1 el gemalen lijnzaad en 3 el water. Je mengt die twee samen in een kommetje, roert het even door en laat het enkele minuten staan. Nadien nog even omroeren en het mengsel is klaar om het ei te vervangen. Het lijnzaad dat in het recept zat, verving ik dan door chiazaad om geen overdosis lijnzaad te krijgen. In de plaats van honing nam ik esdoornsiroop. Agave- of kokosbloesemstroop kunnen uiteraard ook perfect.
Et voilà, mijn ontbijtcake was klaar. De textuur doet voor mij wel niet echt als een cake aan, omwille van de havervlokken. Het doet me eerder denken aan een soort broodpudding.
Ik vind het erg lekker met wat schijfjes verse banaan, een goeie lepel kokosyoghurt en nog wat extra esdoornsiroop. Yum!!
15 november 2018
leuk om alternatieven te zoeken, ik probeer vooral alternatieven voor suiker te vinden, alleen is dat niet gemakkelijk aangezien ik blijkbaar niet zo graag gebakken banaan lust 😉
16 november 2018
Ik gebruik meestal stropen van agave of kokosbloesem. De nieuwe stevia van puravia is naar het schijnt ook goed. Zonder bitter smaak. Maar zelf heb ik er geen ervaring mee.
16 november 2018
Ik zet het op mijn lijstje om eens uit te proberen.