We hebben een redelijk grote tuin, maar die staat vol met gazon. Toch wilde ik per sé anderhalve vierkante meter vrije ruimte toen we besloten de tuin aan te leggen. Om wat te moestuinieren, was de reden. Nu was dat niet bepaald mijn meest fantastische idee. Ik krijg elke plant dood. Jawel, zelfs een vetplant. De beplanting beperkt zich dan ook tot wat kruiden en een rabarberplant.
Ik kreeg een scheut van de rabarberplant van mijn ouders ergens in de herfst van 2013, mooi verpakt in een plastic zakje. Het ding werd buiten aan de achterdeur gelegd en bleef daar een maand of 3 verkommeren, met plastic en al. Uiteindelijk maakte ik ergens in de lente toch een putje in de grond en stopte de bruine ondefinieerbare brok in de grond. Niet goed wetende wat de bovenkant en onderkant was. Maar hé, niet veel later verscheen het eerste blad en al gauw werd hij erg groot.
Ik had ergens gelezen dat je best het eerste jaar niet te veel afneemt zodat hij de kans krijgt om voldoende voedsel op te nemen.
Hij bloeit nu het tweede jaar en dus zag ik mijn kans schoon om aan de slag te gaan. Ik ging op zoek naar een recept met rabarber. Op haar blog zag ik een recept voor rabarberlimonade. Alleen had ik op die regenachtige zondag geen citroenen in huis en vooral geen goesting om naar de winkel te gaan. Dus ik zocht verder en zag rabarbercrumble passeren. En hoera, hoera,… ik had alle ingrediënten in huis en kon dus meteen aan de slag gaan.
Rabarbercrumble
Wat heb je nodig?
- 500 g rabarber
- 200 g suiker (ik nam de helft ruwe rietsuiker)
- 100 g boter
- 200 g bloem
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Snijd de rabarber in stukken en doe ze in een kom. Overstrooi met de helft van de suiker en meng het een beetje. Ik nam hier dus ruwe rietsuiker voor. Laat die een kwartiertje trekken totdat de suiker wat smelt.
- Doe de boter, bloem en overige suiker in een mengkom en kneed met je handen tot je een mengsel krijgt dat op broodkruim lijkt.
- Doe de rabarber nu in een ovenschaal en strooi er het crumble-mengsel losjes over.
- Zet in de oven voor 40 à 45 minuten.
- Laat wat afkoelen.
- Smakelijk!
Wat maak jij nog met rabarber? Inspiratie welkom!
11 mei 2015
Ik at hele kilo’s in mijn jeugd, maar wat mij het meeste bijblijft zijn de rabarberflappen – denk aan een appelflap en doe hetzelfde met rabarber ;).
Blij te horen dat ik trouwens niet de enige ben met het ongelooflijke talent alle levende planten te doen sterven, ik ben daar een kei in!
11 mei 2015
Rabarberflappen dat is ook een goed idee. En simpel!
11 mei 2015
mmmm rabarbertaart…. elk jaar maak ik deze wel eens: http://www.mergenmetz.nl/recepten/desserts/rabarbertaart-1/
De baktijd is wel een hele tijd langer dan in dat recept staat, maar niettemin is ze wel heel lekker! Ik ga alleszins je crumble eens proberen, het klinkt alleszins al héél lekker
11 mei 2015
Oh, dat ziet er ook lekker uit, zo met dat eiwit bovenop!
28 juni 2015
Dit is echt de beste rabarbertaart ooit, ik scoor er altijd mee 🙂
11 mei 2015
rabarbertaart moet ik ook eens proberen, wij eten het altijd gewoon als “moes” 10 minuten koken met bodempje water en klaar. Heerlijk koud (wel met een boel suiker 😉
11 mei 2015
Hahahahahahaha, dat zou ik nu ook tegenkomen hé. Ik laat dat eerst drie maanden aan de voordeur liggen en dan poot ik het alsnog in de grond. En ja, ook vetplanten krijg ik kapot; Alleen orchideeën houden van mij, die hebben niet veel nodig blijkbaar 😉
11 mei 2015
Die overleven nu bij mij ook. Al was het ook een leerschool, want de eerste die ik kreeg…. Ik wilde daar zo goed voor zorgen zodat ik eens succeservaring had met planten dat ik hem verzopen had. 😀
11 mei 2015
Ha, ja die hebben niet veel water nodig hé.
11 mei 2015
Hhhhm, ziet er heerlijk uit…ik krijg er al honger van! Mijn grootvader had in zijn tuin altijd wel rabarber, als kind kregen wij zo’n stengel rabarber en een bordje witte suiker om te ‘soppen’ :). Ook heel lekker is zo’n omgekeerde taart: vanonder rabarbermoes en daarover licht cakebeslag.
18 juni 2015
Bij ons werd rabarber gemaakt met banaan en slagroom er doorheen. Fijn maken met de staafmixer en smullen! We aten t meestal koud. Heerlijk, ik krijg er gelijk weer zin in!